8 Şubat 2011 Salı

Katmerli Börek

Arkadaşlar şahane bir börek tarifiyle karşınızdayım.. :)))
bu böreğin tadı tamağımda kaldı herkes bir denesin derim ben kızları çağırıp çay partisi yaptığınızda sunabileceğiniz ve yüzlerindeki mutluluğu görebileceğiniz bir börek , üstelik hamur açmayı bilmeyenlerin bile rahatlıkla yapabileceği bir tarif bende hamur açmaktan pek anlamam aslında ama bunu açmak he çok kolay hemde zevkli oldu  tarifimize geçecek olursak ..


Malzemeler:
Hamuru için:
  • 3 tane yumurta,
  • 4 çorba kaşığı yoğurt,
  • 2 çay bardağı sıvı yağ,
  • 2 su bardağı ılık su,
  • 2 çorba kaşığı sirke,
  • 1 tatlı kaşığı tuz,
  • Aldığı kadar un,
Arası için:
  • 250 gr. margarin,
  • 500 gr nişasta,
İç malzemesi için:
  • 1-1,5 kilo haşlanmış patates,
  • 2 tane kuru soğan,
  • 1 demet maydanoz,
  • 1 tatlı kaşığı acı pul biber,
  • 1 çay kaşığı karabiber,
  • 1 çay kaşığı kimyon,
  • yeteri kadar tuz,
  • Üzeri için 1 tane çırpılmış yumurta.

Hazırlanışı:
Hamurluk malzemlerden kulak memesi kıvamında bir hamur yapıp yarım saat kadar dinlendirin. Dinlenmiş hamuru 24-26 bezeye ayırın.

 
 Her bezeyi nişasta yardımı ile tatlı tabağı büyüklüğünde açıp12 tanesinin üzerine 1 yemek kaşığı erimiş margarin sürün ve diğer açtığınız  bezeleri üzerlerine koyun. Yanı 12 tane iki katlı açılmış hamur olacak...




 Tatlı tabağı boyutundaki 2 katlı hamurları merdane yardımı ile açıp üzerine yine erimiş margarin sürün ve bu sefer bohça şeklinde katlayın. Bu şekilde dolapta en az 30 dakika bekletin...

    Bu  arada haşlanmış patatesleri minik minik doğrayın. Diğer taraftan minik minik doğranmış soğanları 3-4 kaşık sıvı yağda soteleyin. Soğanlar pembeleşince doğranmış patatesleri, baharatlarını ve tuzunu kattıktan sonra 2-3 dakika daha kavurup ocağı kapatın. Bu şekilde ılımaya bırakın. Ilıyan harcınıza ince kıyılımış maydanozları katıp bir kenarda bekletin.

    Aslında İç malzemesi tamamen sizin zevkinize kalmış. Peynirlisi de süper oluyor. Hatta haşlanmış yeşil mercimek ve maydanoz karışımı ile de yapmak mümkün. Kısaca her şekilde tanıda doyamayacağınız bir börek...









 Dinlenmiş ve katılaşmış yağlı bohça hamurları meraneyle açıp yine 1 yemek kaşığı margarinle yağladıktan sonra bir ucuna patatesli harçtan koyup rulo şekilde sarın. Bu işlemi bohça şeklinde katlanmış hamurlar için de yapın...




   Rulo şekilde sardığınız hamurları fırın tepsisine uzun uzun koyup üzerine 1 tane çırpılmış yumurtayı sürün. Son olarak hamurun üzerine 4 parmak kalınlığında çizikler atıp 170 derecelik fırında börekleriniz kızarana kadar pişirin...



   Piştikten sonra ki hallerini gördüğünüz gibi bir hayli kabarmiş ve çıtır çıtır bir hal almışlar :)) Böreklerin ilk sıcaklığı geçtikten sonra çizik attığınız yerlerden keskin bir bıçak yardımı ile dilimleyip servis edebilirsiniz...Eee bundan sonraki aşama malumunuz :)))) mmmmm misss missss  :))
Afiyet olsun!

ÇOK ŞIK YASTIKLAR



























































Çok şık ve zarif yastıklar buldum arkadaşlar.  herkes evine uygun olanı seçsin hadi yapalım hep beraber